Level 10 Life on Hal Elrodin Miracle Morning -kirjasta tuttu työkalu henkilökohtaisen kasvun suunnitteluun ja seurantaan. Tämä sopii erityisesti sellaisille ihmisille, joilla on epämääräistä tyytymättömyyttä elämäänsä, mutta ei oikein saa kiinni ratkaisuista.

Idea on, että elämää ajatellaan kymmenen osa-alueen kautta, ja arvioidaan omaa suhtautumista ja tyytyväisyyttä jokaiseen alueeseen erikseen. Jotta voi suunnitella minne haluaa päätyä, pitää ensin tietää missä on nyt. Tarkoitus ei ole tehdä elämästä suorittamista, vaan miettiä mitä se on mitä haluan, ja miten siihen pääsisin.

Mittarina käytetään usein ympyräkaaviota, joka on jaettu kymmeneen osaan. Tämän piirtäminen itse kalenteriin on aika hidasta ja hankalaa, joten voi käyttää myös netistä löytyviä valmiita pohjia, tai toteuttaa mittarit esimerkiksi pylväinä. Tyyli on vapaa, ja toki voit halutessasi myös jättää pois osioita jos ne tuntuvat sopimattomilta sinulle.

Näin se toimii:

Jos teet trackerin kalenteriin / bujoon, tarvitset tätä varten aukeaman verran tilaa. Valitse haluamasi malli mittarille ja piirrä tai liimaa tulostettu kaavio vasemmanpuoleiselle sivulle.

Arvioitavat osiot ovat perhe, henkilökohtainen kasvu, hengellisyys (spirituality – tämä tarkoittaa jokaiselle varmasti vähän eri asioita, itse ajattelen tämän kohdan sellaisena sisäisen rauhan mittarina), raha, työ, romantiikka/parisuhde, hauskuus, antaminen / hyvän tekeminen, terveys, koti.

Arvioi tyytyväisyyttäsi osio kerrallaan asteikolla 1-10 ja väritä sopiva määrä ruutuja. Useimmat käyttävät tässä eri väriä joka kohtaan, mutta toki mittari voi aivan hyvin olla myös yksivärinen. Voit vetää väripalkin loppuun mustan paksumman viivan, jotta myöhemmin näet mistä olet lähtenyt liikkeelle. Jatkossa mittariin palataan kuukauden tai esimerkiksi puolen vuoden välein ja arvioidaan, miten tilanne on muuttunut.

Seuraavaksi tee toiselle sivulle kohta jokaiselle osiolle, muutama rivi per aihe. Pohdi mitä pitäisi tehdä, minkä pitäisi olla toisin ja millä tavalla, jotta olisit tyytyväisempi. Tässä kohdassa ajatus on maalailla sitä elämää millaista haluat elää. Kirjoita positiivisia lauseita sen sijaan että kiellät itseltäsi asioita.

Esimerkki: Haluaisin että perhe viettäisi enemmän aikaa yhdessä ja olisi kivaa. Perinteisesti tulisi kirjoitettua esimerkiksi ”en notku kännykällä, lopetan tiuskimisen, lapset ei katso enää piirrettyjä”. Sen sijaan pohdin millaista elämä olisi kun tämä toive toteutuisi. ”Suunnittelen viikonlopuiksi yhteistä tekemistä. Tehdään yhdessä pelisäännöt, jotta siivous ja kauppareissut sujuu ilman kriisejä”. Jälkimmäinen tapa ohjaa sinua automaattisesti kohti eteenpäin vievää toimintaa.

Klassinen esimerkki on laihduttaminen – sen sijaan että kirjaat mikä kaikki pitää lopettaa ja mitä kaikkea pitää tai ei saa tehdä, että voisit olla mielestäsi täydellinen, kirjoita millaista on, kun on se -10kg. ”Voin hyvin, kun syön terveellisesti. Pää pysyy kasassa kun käyn salilla ja on ihanaa ostaa uusia vaatteita”

Näitä kohtia voi toki itselleen avata enemmänkin kuin muutaman rivin verran. On hyödyllistä pohtia mihin olisi tyytyväinen ja miksi. Mikä tekee just sun onnellisuuden? Usein kyse on hirmu pienistä asioista loppujen lopuksi.

Nyt kun sinulla on tehtynä katsaus tähän hetkeen, valitse 3-4 osa-aluetta, joihin keskityt seuraavan kuukauden ajan. Päätä, että teet joka päivä jotain, mikä vie näitä asioita parempaan suuntaan. Kuukauden päästä voit arvioida, jatkatko samojen osa-alueiden parissa, vai vaihdatko jotain. Jos esimerkiksi terveyden kohentaminen on agendalla, se kannattaa toki pitää koko ajan mukana jossain mittakaavassa.

Joskus voi olla vaikeaa kirjoittaa auki millaista sitten on, kun asiat ovat paremmin. Saattaa tuntua absurdilta maalailla elämää missä on tyytyväisempi, asioiden muuttaminen voi tuntua ylivoimaiselta. Mutta kun olet käynyt läpi nykytilanteen ja olet määritellyt unelmiesi elämän, on helpompaa lähteä pilkkomaan tavoitteita pienempiin palasiin.

Sellainen elämä, mihin juuri sinä olet tyytyväinen, ei ole asia mikä jonain päivänä saavutetaan ja sitten vaan ollaan onnellisia pysyvästi. Elät elämääsi ja unelmiasi tässä ja nyt, joka päivä. Joka päivä voit tehdä valintoja mitkä tekevät sinut onnellisemmaksi, ja kokonaistyytyväisyys kasvaa. Elämässä on aina myös ikäviä asioita, tai sellaisia olosuhteita mitä emme tässä ja nyt voi muuttaa. Voimme kuitenkin suhtautua toisin, tai lisätä ja ennenkaikkea huomata hyviä, onnellisuutta lisääviä asioita, jolloin kestämme myös ne karikot paremmin.

Aiotko kokeilla? Kerrothan kommenteissa miltä työkalun käyttö on tuntunut! Vastaan mielelläni myös kysymyksiin.

<3 Susanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *