Olen jakanut Kalenterimanian Facebookissa muutaman tekemäni kalenteriaiheisen tietokoneen työpöydän taustakuvan, ja monet teistä ovat pitäneet niistä. Monet ovat pyytäneet ohjeita sellaisen tekemiseen, joten päätin tehdä aiheesta jäsenpostauksen. 🙂 Olkaa hyvät!

Teen työpöydän taustakuvat, ja muutkin digitaaliset kalenterituunaukseni Canvalla tai PowerPointilla. Canva on ilmainen ja helppo taittotyökalu, joka toimii puhelinsovelluksella ja tietokoneen nettiselaimella. Tietokoneelle ei tarvitse asentaa mitään, mene vain osoitteeseen canva.com ja luo käyttäjätili. Ilmaisellakin käyttäjätilillä voi tehdä todella paljon! Voit toki halutessasi ottaa myös maksullisen jäsenyyden tai siitä ilmaisen kokeilun.

Olen luonut teille, rakkaat kalenterimaanikot, vapaasti muokattavan työpöydän taustakuvan mallipohjan, jossa on hyödynnetty pelkästään Canvan ilmaisversion toimintoja ja elementtejä. Mallipohjaan pääset tästä linkistä.

Muokkaa mallipohjaa vapaasti itsesi näköiseksi! Oma fiilikseni on viime aikoina ollut ennemmin överit kuin vajarit, mutta voit vapaasti karsia elementtejä ja tehdä hillitympiäkin taustakuvia. 🙂

Näin aloitat oman taustakuvasi suunnittelun

Tietokoneen työpöydän taustakuvalle hyvä koko on 1920 x 1080 pikseliä, ja tämä on myös luomani mallipohjan koko. Olen mallipohjassa jättänyt kuvan alareunaan tyhjää tilaa, sillä omalla työkoneen näytölläni alareunaa leikkautuu pois. Kannattaa kokeilla, miten kuva käyttäytyy omalla näytölläsi, jotta tiedät, täytyykö joihinkin reunoihin jättää tyhjää tilaa. Windows-tietokoneen näytöllä kuvakkeiden paikat ovat lukittuja. Tämän mallipohjan boksit on suunniteltu siten, että kuvakkeet istuvat niiden sisään. Kokeile kuitenkin, miten omat kuvakkeesi asettuvat ja liikuttele elementtejä tarpeen mukaan.

Suosittelen aloittamaan mallipohjan muokkaamisen luomalla sivusta kopion (sivun oikea yläkulma: Kloonaa sivu). Näin et vahingossa “pilaa” mitään tai kadota kivoja elementtejä. Sivu kannattaa muutenkin kopioida aina, kun kokeilet jotakin radikaalia muutosta! Voit aina kopioida tai raahata elementtejä suunnittelumallin sivulta toiselle.

Jos haluat, poista kaikki ylimääräinen tilpehööri ja jätä paikoilleen vain peruselementit, joita ainakin aiot käyttää. Voit lisätä elementtejä myöhemmin. Tämän takia kopioi ensin alkuperäinen sivu ja jätä se malliksi.

Taustavalokuvan valinta

Valitse mieleisesi taustakuva vasemman työkalupalkin kohdasta Elementit -> Valokuvat. Käytä hakusanoja luovasti ja seuraa Canvan tekemiä ehdotuksia. Huom. elementit, joissa on kruunun kuva, kuuluvat maksulliseen jäsenyyteen. Jos kruunun kuvaa ei ole, kaikki on ilmaista!

Aseta taustakuva kaikkien elementtien taakse: klikkaa elementti aktiiviseksi ja valitse Sijainti ja Järjestä.

Kalenteriruudukon muokkaaminen

Olen rakennellut mallipohjaan kalenteriruudukon ryhmittelemällä sen kahdesta eri elementistä. Voit myös etsiä mieleisiäsi kalenteriruudokoita vasemman työkalupalkin kohdasta Elementit -> Grafiikka ja kirjoita hakusana suomeksi tai englanniksi, esim “calendar grid”.

Jos haluat muokata kalenterialuetta, pura ensin ryhmittely, jonka olen tehnyt mallipohjaan. Tällöin saat jokaisen yksittäisen elementin jälleen irralleen ja voit kirjoittaa, siirrellä tai skaalata vain tätä yhtä elementtiä. Hyödynnä Canvan näyttämiä apuviivoja elementtien asettelussa ja linjaamisessa toisiinsa nähden.

Hyödynnä ryhmittelyä ja kloonausta

Huom. Aina kun teet useista pienistä elementeistä kokonaisuuden, tämä kokonaisuus kannattaa ryhmitellä, jolloin pystyt liikuttelemaan ja suurentamaan tai pienentämään sitä yhtenä kokonaisuutena.

Kun haluat valita useita elementtejä aktiiviseksi yhtä aikaa ja ryhmitellä ne, paina näppäimistön Shift-painiketta (ei CTRL) pohjaan samalla kun klikkailet elementtejä, jotka haluat valita.

Uuden tekstialueen voit lisätä vasemman työkalupalkin kohdasta Teksti. Etsi mieleisiäsi fontteja. Voit myös säätää kirjainten välistystä sekä rivivälejä. Muista, että vois myös aina monistaa jo olemassa olevan elementin, kuten tekstilaatikon! Kloonaus on superkätevä työkalu: valitse elementti aktiiviseksi ja klikkaa kuvaketta Kloonaa valitun elementin ylälaidassa.

Tunnelmaa väreillä ja läpinäkyvyydellä

Voit säätää monien grafiikoiden sekä muotojen värejä. Mallipohjan kalenteriruudukko on esimerkiksi sellainen grafiikka, jonka väriä voi itse muuttaa. 

Valitse esimerkiksi yksi tietokoneesi pikakuvakkeille tarkoitetuista laatikoista aktiiviseksi. Paina avautuvasta työkalupalkista pyöreää väripampulaa ja pääset värien säätöihin.

Kannattaa myös opetella säätämään elementtien läpinäkyvyyttä. Näin saat kivoja efektejä ja syvyyttä luomuksiisi. Valitse elementti aktiiviseksi ja klikkaa avautuvasta työkalupalkista “shakkiruudukon” kuvaa.

Koristeet ja viimeistely

Lisää lopuksi haluamiasi koristeita lisäämällä kuvaan uusia elementtejä (Elementit -> Grafiikka). Muista kerrostaa elementtejä käyttämällä Sijaintia ja asettamalla jokin taakse, toinen eteen. Elementtejä voi kääntää vaaka- ja pystysuunnassa ja kiertää taiteellisesti vinoon.

Kun tauskuvasi on mielestäsi valmis, tai haluat kokeilla sitä, on aika ladata työ ulos kuvatiedostona. Valitse oikeasta ylänurkasta Jakaminen -> Lataa -> Tiedostotyyppi PNG ja muista myös valita sivu, jonka haluat ladata, jos suunnittelumallissasi on useita sivuja.

Voila! Nyt taustakuvasi on valmis, ja voit asettaa sen työpöytäsi taustalle tietokoneen asetuksista. Nyt tietokoneesi on tuunattu valmiiksi kohti uutta kuukautta!

-Amma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *