Kuukausi: toukokuu 2023

Rengasmekanismi / TN asetaattiin

Kivaa keskiviikkoa! Keksin joku aika sitten miten voin muokata nidotuille (tai kierreselkäisille) muistikirjoille ja kalentereille tarkoitetuista kansista rengaskalenterille tai Traveler’s Notebookille kannet todella helposti. Tässä postauksessa esittelen pari eri kikkaa!

Olen erikseen tilannut rengasmekanismeja, jotta niitä voi vaihdella tarpeen ja mieltymysten mukaan, ja halusin laittaa sellaiset kauniisiin muistikirjan nahkakansiin jotka mulla on. Käyttämällä asetaattia taustana, ei kansiin itseensä tarvitse tehdä reikiä.

Rengasmekanismin pitää kestää liikuttelua ja pysyä jämerästi paikallaan, joten tähän kannattaa käyttää melko paksua asetaattia tai muuta tukevaa muovikalvoa. Minulla oli kuvioituja kauniita Stamperian koristeasetaatteja, joten ajattelin kokeilla kiinnittää rengasmekanismin niiden kanssa. Kuten aloituskuvasta näkyy, näissä nahkakansissa on vain sivutaskut joihin muistikirjan voi sujauttaa.

Asetaatti laitettaisiin näihin taskuihin molemmilta puolilta. Aluksi piti A4-kokoisesta arkista leikata A6-kansiin sopiva palanen.

Hetken mallailtuani sain mitat kuntoon. Käytin askarteluveistä ja viivotinta, kiinnitin myös asetaatin leikkuualustaan kiinni teipillä että leikkaus sujuu helpommin.

Selkeästi tukalin osuus oli takana ja päätin pyöristää kulmaleikkurilla A6-arkin reunat, etteivät sivun terävät nurkat vahingoita nahkakansia, kun laitan sen taskuihin ja otan sitä pois.

Sitten tarkistin, että muovi oli oikean kokoinen ja se sujahtaisi mukavasti kansien sisään. Ensiyritys ei ollut onnistunut, joten jouduin hieman viilaamaan reunoista muutaman millin pois.

Kuten kuvasta näkyy, asetaatti sujahti lopulta mukavasti taskuihin. Nyt täytyisi vain laittaa rengasmekanismi siihen kiinni. Tällaiset vaihtomekanismithan siis ruuvataan yleensä kansiin kiinni, joskus takana saattaa olla joku tukiranka, mutta omassa tapauksessani asetaatti ajoi sen asian. Mallasin renkaat kohdilleen ruuvien reikien kohdalta ja tein pienet merkit jonka jälkeen tein niittityökaluilla hieman isommat reijät.

Ei tarvinnut enää muuta kuin ruuvata mekanismi muoviin kiinni. Lopputuloksesta tuli erittäin siisti ja jämäkkä.

Jos haluat vaihtaa kalenterin sisuksen, ei tarvitse edes ottaa renkaissa olevaa sisältöä pois, muovitaustainen rengasmekanismi sujahtaa pois taskuista helposti ja kansi on taas muistikirjakäytössä!

Tämän saman kikan voi käyttää myös TN-kansiin, jos haluat lisätä tällaisiin sivutaskullisiin kansiin kuminauhoja TN-vihkoja varten tekemättä reikiä tai muita jälkiä kansiin itseensä. Käytin sirkkoja, niitti-/sirkkapihtejä ja kulmanpyöristäjää ylijääneeseen asetaattipalaan ja lisäsin siihen ylä- ja alalaitaan keskelle vierekkäiset reiät, joihin kiinnitin sirkat, eli eyeletit.

Kiepautin kuminauhaa reijistä läpi niin, että tilaa oli neljälle vihkolle. Pyöristin myös tästä kulmat, muuten ne tuppaavat jäämään tosi teräviksi.

Viritin vihkoja paikoilleen ja sujautin muovin kannen taskujen väliin. Tämä asetaatti on itseasiassa niin kaunista, että se menisi jo yksinäänkin kansina! Tämä oli tosiaan jämäpala muovia tuosta aiemmasta pakertelusta ylijääneenä, joten sen mitat eivät olleen A6-koon kansiin ihan täydelliset. Mutta kauniisti se toimi silti!

Tämä on mahtava tapa saada monikäyttöisyyttä kalenterin kansiin ilman että kauniiseen nahkaan tai kankaaseen täytyy tehdä reikiä tai muita muutoksia. ”Asetaattihökötys” irtoaa salamannopeasti ja kansiin voi laittaa jotain muuta. Tähän ei ole pakko ostaa uutta kallista asetaattia, joku vanha muovinen kulmalukkokansiokin sopii hyvin leikeltäväksi.

Huono puoli käyttämässäni asetaatissa on se, että kalenteri tuppaa pakottamaan itseään auki koska muovi on niin jämäkkää. Asetaattiin voisi yrittää laittaa hieman taitosta, mutta itselläni tämä kalenteri ei kulje mukana vaan on kokoajan auki työpöydällä, joten annoin asian olla. Testaa käyttämäsi muovi ja sen taipuisuus ennen kuin alat hommiin, jos luulet, että tämä asia häiritsee omassa käytössäsi.

Tuli vähän pitkähkö postaus, mutta ainakin näitä ohjeita pitäisi olla helppo seurata. Jos tulee jotain kysyttävää tai kommentoitavaa, huikkaa tässä tai tule näyttämään ryhmässä, jos teit itse tämän idean pohjalta oman version!

Jos haluat kokeilla hieman monimutkaisempaa TN-projektia, täältä löytyy ohjeet, jolla tehdä TN-kannet ilman ompelukonetta,

Aurinkoista loppuviikkoa,
Emmi

Kun mini tuli taloon

Keväällä Kalenterimanian Suvi ihastutti julkaisullaan, jossa oli tuunaillut pientä söpöä kalenteriaan. Allekirjoittaneen oli pakko heti kurkkia kommenteista minkäs merkkinen kalenteri olikaan kyseessä. Ajaston Note mini 2023, sehän se!

Eräässä jäsenpostauksessani kerroin, miten minun vuoden 2023 kalenterikokoonpano oli nyt täydellinen Hobonichi Cousinin ja Weeksin myötä. Siitä huolimatta ihastuin tuohon Suvin pieneen lilaan kaveriin siinä määrin, että ryhdyin tuumailemaan olisiko kolme kalenteria liikaa omaan hektiseen elämään. Selkeästi vastaus oli ei, ei ole liikaa, ja näin Ajaston Note mini tuli taloon ilahduttamaan arkea. Enkä ole katunut!

Loppuvuodesta 2022 asti minusta on kuoriutunut vannoutunut Hobonichien ystävä ja hyppy tavalliseen, suomalaiseen kalenteriin tuntuu jopa ajatuksen tasolla tosi vieraalta. Mutta minin kanssa tätä vierastamista ei ollut ollenkaan, vaan se tuntui tutulta, turvalliselta ja helpolta heti siitä asti kun se pitkän, piinallisen odottelun jälkeen saapui. Oikeastihan odotteluun meni ehkä viikko, mutta niin innoissani olin, että sekin tuntui jo ikuisuudelta!

Hobonichi Weeksini oli tarkoitus kulkea mukanani joka paikassa, mutta koristeluvimmani vuoksi se on pursunut jo sellaiseksi ettei sen mukana kantaminen ole enää järin käytännöllistä. Mini sen sijaan on oikeasti mini ja sujahtaa kevyesti vaikka taskuun.

Mitäpä sitten on minin kansien välissä? Koska tilaa on vähän, niin eipä juuri muuta kuin menot ja vähän to do-listan tynkää. Mutta eipä se muuta tarvitsekaan!

Se on oikeastaan myös se juttu miksi tykkään ministä. Koska tilaa ei oikeasti ole hirveän paljoa, niin pelkät menojen merkinnät menee jo miltei koristelusta. Washit olenkin tämän kanssa jättänyt kokonaan syrjään ja varsinaiset koristukset hoituu lähinnä tekemistä kuvaavilla tarroilla sekä hahmoilla.

Euroviisujen finaaliviikolla toki piti vihertää kalentereita myöten (GO KÄÄRIJÄ!) ja sekin hoitui minissä ihan vaan Stabilolla. Yksinkertaista mutta nättiä silti!

Rakastuin minin pienuuden ja selkeyden lisäksi myös väriin. Tyttömme sai maaliskuussa nimekseen Lila, joten väriä on täytynyt tunnustaa vähän joka asiassa.

Kalenteriryhmien lisäksi olen esitellyt miniä muissakin ryhmissä välillä ja tosi paljon on heti tullut kyselyjä, että mikä kalenteri ja mistä sellaisen saa. Tosi moni siis rakastunut heti ensisilmäyksellä eikä kyllä suotta!

Eipä ole tästä kaverista juuri mitään huonoa sanottavaa, jos nyt ei tämän enempää muutenkaan kerrottavaa, joten kuvat puhukoon puolestaan! Oikein näppärä kaveri pystyillä viikonpäivillään, pienillä kuukausinäkymillään ja valmiilla pyhäpäivillään. Suosittelen tätä ihanuutta kaikille, jotka kaipaavat oikeasti kompaktia kalenteria mukana kuljetettavaksi.

Nauttikaahan kesästä, kovin on nättejä ilmoja pidellyt!
-Piritta